Üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri koşullar ne olursa olsun hedef belirlemlidir. Eğer hedefiniz olmazsa ne yapacağınızı bilemez ve bir boşluk içinde kalırsınız. Neden üniversiteye gitmek istediğinizi öncelikle belirlemeniz ilk adım olacaktır. En geç lise son sınıfta neden üniversiteye gitmek istediğinizi belirlemeniz lazım. Bu adım sonrasında ise ileride ne yapmak istediğinizi ve hangi işin sizi mutlu edeceğine karar vermeniz gerek.
Üniversiteye hazırlanan bir lise öğrencisi kendine “hayatta amacım nedir” sorusunu sormalıdır. Başarılı olmuş insanların neredeyse hepsi belli bir amaca sahip, hedefini belirlemiş kişilerdir. ‘’hedefi olmayan gemi rüzgar nereye ederse oraya gider’’ sözü bu olayı açıklar niteliktedir. Yani hedefsiz bir insan bir oraya bir buraya savrulur. Kısacası üniversiteye hazırlanan öğrenciler mutlaka hedef belirlemek zorundadır. Başarılı olmanın ilk adımı hedef belirlemektir desek yanlış olmaz. Hedef uğruna ne yapılması gerekiyorsa onu yaparak başarıya ulaşmak mümkündür.
1- Diploma almak için,
2-Kısa süre askerlik yapmak için,
3- Kültürlü bir insan olmak için,
4- Meslek sahibi olmak için,
5- Ekonomik özgürlük için,
6- Ailem veya çevrem için,
7- Para kazanmak için,
Yukarıdaki amaçlardan kendinize uygun olanı seçerek çalışmaya başlayabilirsiniz.
Sınava çalışırken ilk olarak geçmiş yılların tekrarı yapılmalıdır. Lise birinci sınıftan başlayarak 11. Sınıfa kadar tüm ders konularını tekrar edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise bir planlama yapmak hayat kurtarıcı olacaktır. Ne kadar sürede hangi konulara çalışacağınızı konu başlıklarıyla birlikte belirlemeniz büyük önem arz eder. Bu sayede elinizde hem bir plan hem de bir hedef olacaktır. Bu şekilde neye ne zaman çalışacağınızı bilirsiniz. Bu süreçte sadece üniversite sınavına yönelik çalışmak da doğru değildir. Bunun yanında okul derslerini ihmal etmemeniz gerekir. Çünkü diploma notunuz da üniversiteye girişiniz için oldukça büyük bir paya sahiptir.
Üniversite sınavı ciddi bir hazırlık süreci demektir. Aslında sınava hazırlık 9. sınıfta başlamalıdır ama çoğu öğrenci bunu yapamaz ve son sınıfta hazırlanmaya başlar. Bu durum öğrenci için büyük bir yük demektir ki dört senenin konusunu bir senede halletmek çok büyük emek ister.
Öncelikle sınav için planlama yapılmalıdır ve bu plana uyulmalıdır. Planlama 9. Sınıf, 10.,11.,12. Sınıf olarak ayrılmalıdır. Mesela haftanın belli günlerini 9. Sınıf konuları diğer günlerini ise 10,11 ve 12. Sınıf diye ayırabilirsiniz. Sınava çalıştığınız süreçte bu yılın derslerini de unutmayınız. Çünkü 30-60 arasında bir okul başarı puanına sahip olacaksınız ve bu da üniversite puanına etki edecektir. Bu puan ve sıralamada büyük bir öneme sahip olacak bu puanı da yüksek tutmaya özen gösteriniz.
Üniversiteye hazırlık dönemi derslerin yoğunluğunun yanı sıra psikolojik olarak da zorlu bir süreçtir. Bu süreç içerisinde öğrencilerin kendilerine güvenmeleri ve inanmaları çok büyük bir önem arz eder.
Bu makaleyi okudunuz mu ?
- İlk yılınızda yani 12.sınıf sonunda üniversite sınavını kazanmayı hedeflemeli ve buna inanmalısınız. Bazı öğrenciler okul dersleriyle birlikte üniversite sınavına hazırlanmanın zor olduğunu düşündüğü için üniversiteye hazırlanma sürecini sonraki yıla erteleyebiliyorlar. Bu psikolojiye giren öğrenciler yarışa bir sıfır geriden başlar.
- Ders çalışmaya uzun süre ara vermemelisiniz. Üniversite sınavına hazırlık sürecinde ders çalışmaktan uzaklaşmamanız çok önemlidir. Her boş geçen süreç sizi biraz daha uzaklaştıracaktır en iyi ara kısa olandır.
- Verimli ders çalışma tekniklerini araştırmalı ve öğrenmelisiniz. Saatlerce ders çalışmak yerine programlı ve düzenli bir şekilde ders çalışmanız daha yararlı olacaktır. Planlama konusunda okulunuzun rehberlik servisinden yardım almanız sizin için daha iyi olacaktır.
-Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav sistemini çok iyi bilmesi gerekir. Sınavın kaç sorudan oluştuğu, hangi dersten kaç adet soru olduğu, toplam sınav süresi, istenilen bölüm için hangi derslerin daha önemli olduğu gibi şeyleri çok iyi bilmek gerekir.