Çocukların kitap okumayı seven bireyler olmalarını istiyorsanız en uygun zamanın konuşmaya başladığı dönem olduğunu bilmeniz gerekir. Çocukların kitaplara ilgi duymaları için mümkün olduğu kadar erken yaşlarda kitaplarla tanışmalarını sağlamalısınız.
Bebeklik döneminde henüz bir yaşındayken ona kitaplar alın. Aldığınız bu kitapları ona okuyun. Bebek olsa bile sizin kitaplarınıza dokunmasına resimlerine bakmasına ve incelemesine izin verin.
Okumayı çocuklar için eğlenceli bir hale getirmeye özen gösterin. Beraber kitap almak için alışverişe gidin ve kitaplarını kendisinin seçmesine izin verin. Küçük yaşlardaki çocuklar eğlenceli, bol resimli ve renkli kitaplardan küçük yaşlardaki çocuklar eğlenceli, bol resimli ve renkli kitaplardan küçük yaşlardaki çocuklar eğlenceli, bol resimli ve renkli kitaplardan küçük yaşlardaki çocuklar eğlenceli, bol resimli ve renkli kitaplardan hoşlanır ve ilgi gösterir. Dokunduğu zaman sesler çıkaran, kabartmalı sayfaları bulunan, büyük resimli ve az yazılı kitaplar küçük yaş grupları için tercih edilebilecek kitaplardır.
Üç yaş üzeri çocuklar için onların hayal güçlerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek interaktif ve üç boyutlu kitaplar tercih edilmelidir. Rahtlıkla tutabilecekleri, bolca resim içeren kitaplar bu yaş grubundaki çocukların oldukça ilgisini çeker. Uyumadan önce kendisinin seçmiş olduğu kitabı ona okumanız kitaplara olan ilgisini artırabilir. Bu durum çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirmeniz açısından da önemlidir. Aranızdaki bağın güçlenmesine yarar sağlar. Çocuğunuz ile fiziksel anlamda yakınlık kurmanız hem size hem de kitaplara karşı olumlu yaklaşımlarda bulunmasını sağlar.
Küçük yaşlardaki çocuklarınıza kitap okurken onların kitaba ilgilerini artırmak için okuduğunuz kitap içerisine tonlama ve vurgularınızla çeşitli duygular katmaya özen gösterin. Kitap okuma sırasında hikâyede geçmekte olan olaylar ile ilgili sorular yönelterek merak yaratın ve kitaba dâhil olmasını sağlayın. Soruları cevaplaması için onlara zaman verin.
Her çocuğun ilgisi farklılık gösterebilir. Bu nedenle çocuğunuzun ilgili olduğu alanlar ile ilgili kitaplar alarak onlara okumaya özen göstermeye çalışın. Okuma saatlerinizi düzenli olarak sürekli aynı saatlerde yapmaya özen gösterin. Bir süre sonra bu durum çocukta alışkanlık oluşturacağı için kitap okuma isteği sürekli hale gelecektir.
İçerisinde sevdiği çizgi film karakterlerinin bulunduğu kitapları almanız çocuğunuzun kitap okumayı sevmesi konusunda oldukça yardımcı bir yöntem olacaktır. Bu nedenle sevdiği çizgi film karakterlerini gözlemleyerek içerisinde o karakterlerin bulunduğu kitapları seçmeye özen gösterebilirsiniz.
Birbirinize gün içinde hikâyeler anlatmaya çalışın. Önce siz bir hikâye anlatın ve ardından çocuğunuzun anlatmasını isteyin. Böylece hayal gücünü kullanmasını da desteklemiş olursunuz. Bir süre sonra hikâyeler anlatırken daha çok kelime kullanmaya başladığını ve bu durumun hoşuna gittiğini fark edebilirsiniz.
Kitap okurken birlikte yan yana oturmaya özen gösterin ve kitabı ikinizin kucağına gelebilecek şekilde açın. Önce kitabın kapağı hakkında konuşmalar yapın. Kitabın kapağında yer alan resimlere göre kitabın içeriğinin ne olabileceğini, kitabın kahramanın acaba kim olduğunu merak ediyormuş gibi sorarak cevap vermesini sağlamaya özen gösterin.
Kitap okurken ara sıra durarak acaba devamında sence neler olmuş olabilir tarzında sorular sorarak eğlenmesini sağlayın. Bu durum hem hayal gücünün gelişmesine hem de kitap okumayı merak etmesine yardımcı olabilir.
Çocuklar ilk olarak çevrelerinde aileleri ile iletişime geçerler. Nasıl konuşması gerektiğini, nasıl yemek yiyeceğini, çevresiyle nasıl iletişim kuracağını kısacası karakterlerini oluşturacak özellikleri ilk olarak ailelerinden öğrenirler. Bu nedenle çocukların her konuda olduğu gibi kitap okuma konusunda da bir alışkanlıkları olması isteniyorsa öncelikle kendilerine örnek davranışlar sergilenmelidir. Çocuklara kitap okumaları konusunda sözlü anlatım yerine örnek davranışlar sergilemeyi tercih edin. Günün belirli bir saatinde ailece kitap okuma saatleri düzenlemeye çalışın. Sizler kendi kitabınızı okurken çocuğunuza da bir kitap vererek okumasını rica edin ama asla bu konuda ısrarcı ya da zorlayıcı bir tavır sergilemeyin. Siz kendi kitabınızı okurken bir süre sonra çocuğunuzda size eşlik etmek isteyecektir.
Bu Haberi Okudunuz Mu?