Kreş, çocukların aileden ilk defa ayrılıp sosyal bir ortama karışmasıdır. Bu durumda iki taraf arasında bir ayrıma varacak olan çocuğunuz, bu dönemde tökezleyebilir. Bu yüzden çocuğunuza gerekli desteği sağlamanız çok faydalı olacaktır. Ailenin çocukları üzerindeki tutum ve davranışları onların kreş ortamına uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır.
Kreş seçiminin doğru olması ve aile ile öğretmen arasındaki bağ sayesinde çocuğunuz ortama daha iyi uyum sağlayacaktır. Bu yüzden çocuğa uygun bir kreş seçimi çok önemlidir. Çocuğunuzun ihtiyaçları ve yapısına uygun bir kreş bulmak bu noktada ilk yapmanız gereken işlemdir. Kreş ortamının eğlenceli olduğu ve kreşte oynanan oyunlar çocuğunuza ilgi çekici gelecektir. Bu yüzden aile olarak çocuğunuza evde kreş ortamlarının eğlenceli olduğundan bahsederek ilgilerini uyandırın. Çocuk sonrasında kreş ortamını görmek isteyecektir. Severek kreşe gitmesi daha uzun süre orada kalabilmesini sağlayacaktır. Çocuğunuz il defa kreşe başladığında orada uzun süre durursa bu alışma sürecinin daha hızlı olduğunu gösterecektir. Kreşte ilk günün de uzun olabilmesi büyük mücadeleler gerektirir. Aşağıdaki başlığımızda kreşte bir ilk günün nasıl olması gerektiğini sizlerle paylaştık.
Aile olarak çocuğunuzun kreş ortamına hazır olması için kreşin ilk günü kapıda bulunmalısınız. Bu çocuğunuzun güvenli bir şekilde içerde takılmasını sağlar. Ancak sonrasında kapıda bulunmayacağınızı ona kesin bir dille anlatmanız çok önemlidir. İlk gün çocuğunuzun ağlaması, kreşe gitmek istememesi gibi durumlar çok normaldir. Birçok çocuk ilk bir hafta bu şekilde devam ettikten sonra kreşe uyum sağlamaya ve daha fazla vakit geçirmeye başlar. Ancak bu noktada çocuğunuza en büyük yardımı kararlı olmakla yapabilirsiniz. Kararınızdaki netlik çocuğunuz açısından son derece önemlidir. Çocuğunuzun sizin sözünüze güven duymasını sağlamalısınız ve bunu da her zaman kararınızın arkasında durarak başarabilirsiniz.
Bu makaleyi okudunuz mu?
Çocuğunuz tüm uğraşlara rağmen kreşe gitmek istemiyorsa anne ve baba kararlarında ortak davranmalıdır. Anne ve babanın aynı tutumları sergilemesi ve hep aynı sözleri ifade etmesi çocuğun güven duymasını sağlayacaktır. Örneğin; çocuğunuza “Kreşe gitmelisin, herkesin sorumlulukları var, biz de işe gidiyoruz.” Gibi sözler ifade edebilirsiniz. Eğer ailede başka bireyler de bulunuyorsa onlarda ortak davranmalı ve aynı sözleri ifade etmelidir. Çocuğunuz istemiyor diye “boşver, yarın gidersin” gibi bir tabir kullanmak çocuğunuzun dengesiz davranmasına ve gitmemek için bahaneler üretmesine sebep olur. Çocuğunuzu düşündüğünüzü sandığınız bu davranış aslında sonrasında sizin işinizi zorlaştıracak. Çocuklar kaçınmak için mazeretler öne sürdüğünde kesinlikle kararınızdan dönmemelisiniz. Ancak bu sayede sosyal bir ortama karışabileceğini unutmayınız.
Çocuğunuzu ilk kreşten aldığınızda ona sürekli “Öğretmen ne dedi, ne yaptın, ne yedin?” gibi sorular sormayın. Çocuk bu sorulardan bunalarak bir süre sonra size cevap verme isteği dahi duymayacaktır. Ayrıca sizin kreşe güvenmediğiniz ve onun ağzından laf almaya çalıştığınızı dahi düşünebilir. Çocuklarınızın düşüncelerini küçümsemeyin. Aslında onlar her şeyin farkındadır. Bu sıkıcı soruları sormak yerine sadece “günün nasıldı?” diye sorarak onun anlatmasını bekleyebilirsiniz. Aile olarak kreşe güven duyarsanız ve öğretmenleri tanıyıp irtibat halinde olursanız herhangi bir sorun kalmayacaktır.
Çocuğunuz kreşte yaşadıklarını anlatırken ona nasıl tepkiler verdiğiniz de çok önemlidir. Onu dinliyormuş gibi yapıp başka işlerle uğraşırsanız çocuğunuz bunu anlar ve sonrasında size bir şey anlatmak istemez. Çocuğunuzu aktif olarak dinlediğinizi ona gösterirseniz kendisini değerli hisseder ve size olan güveni daha da artar. Bu sayede ondan daima iyi-kötü tüm olayları öğrenebilme fırsatı da bulursunuz.
Kreşte yaşadıklarını anlattıktan sonra yavaş yavaş ona kreşte farklı kurallar olduğunu anlatabilirsiniz. Kreş ortamı ve kuralları hakkında sizin ayrıntılı bilgiler vermeniz onu rahatlatacaktır. Kreşten dönen çocuklar çoğu zaman sinirli ve mutsuz görünebilir. Bu durum onların uyum sürecinde olduklarını gösterir. Hemen vazgeçip onun kreşi sevmediğini düşünmeyin.