Yel Değirmeni Anaokulu ve Çocuk Evi
Yel Değirmeni Anaokulu ve Çocuk Evi, 2005 senesinde okulöncesi öğrenebilme deneyimlerine hak ettiği değeri ve yeri verebilmek ve eğlenerek öğrenebilme ilişkisini yaşama geçirmek amacıyla Mutlu Çocuklar öğrenir, diyerek Ankara Dikmen’de kurulmuştur.
Çocukların düşüncelerini özgürce açıklayabilme hakkına sahip olduğu düşünülmektedir. Öğrenme, deneyim sahibi olabilme mekânı olan Yel değirmeni Anaokulu çocukların gelişebildikleri ve sosyalleştikleri önemli ortamları onlara sunmaktadır. Özgürlükçü ve barışçıl bir öğrenme ortamına sahip olan kurumda çocuklar,
- Mutludur,
- Özgürdür,
- Hayal güçleri zengindir,
- Özgüvenlidir,
- Sorumluluk almaya heveslidir,
- Doğa ve sanatla iç içedir,
- Meraklıdır, üretkendir.
Yel Değirmeni Anaokulu, çocukların özgün, demokratik ve insani koşullar altında öğrenme süreçlerini yaşayabilmelerini önemsemekte, yaygın olan yaklaşımlar yerine onların gelişimlerini sorgulayabilen ve zihinsel gelişimlerini destekleyebilecek olan eleştirel bir eğitim anlayışını benimsemektedir. Yel Değirmeni Anaokulu, 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara yönelik okulöncesi eğitimleri vermektedir. Her bir çocuğun kendilerine özgü bireysel özelliklerinden yola çıkılarak ve öğrenme için en uygun bir ortamların sağlandığında öğrenebileceklerini, ilgilerini, yeteneklerini ve becerilerini geliştirebileceklerini kabul etmektedir.
Yel Değirmeni Anaokulu, çocukların yeteneklerini keşfedebilmelerini sağlayan, yaratıcılıklarını destekleyen programlar ile topluma, insanlara ve doğaya duyarlı bireylerin yetişmesini önemsemektedir. Yel Değirmeni Anaokulu; eğitimi, öğretmenlerin, ailelerin ve çocukların birlikte öğrendikleri ve dönüştükleri ortak öğrenme süreçleri olarak kabul etmektedir.
Yel Değirmenini Anaokulunda:
- Okul öncesine dayalı öğrenme deneyimlerinin her bir çocuk için ulaşılabilir olması amaçlanmaktadır.
- Eşitlikçi, farklılıklara karşı saygılı, eleştirel ve demokratik bir eğitim anlayışı benimsemektedir.
- Çocuklar öğrenme deneyimlerinin aktif birer öznesi olarak kabul edilmektedirler.
- Çocuğun öğrenme hızları, ilgileri ve ihtiyaçları öğrenme süreçlerinde göz önünde tutulmaktadır.
- Çocukların birbirlerinden ve kendiliklerinden doğal olarak öğrenmeleri desteklenmektedir.
- Çocukların yaşlarına bağlı olarak bütünsel gelişimleri gözlemlenmekte olup; hayata ve ilerdeki eğitim dönemleri için hazır olmalarını amaçlanmaktadır.
Öğrenme deneyimlerinin zenginleştirilebilmesi ve kalıcı olması amacıyla okul dışı öğrenme ortamları olarak bilinen müzeler, bahçeler ve parklar oldukça sık kullanılmaktadır. Çocuklar eğlenebilmeleri, öğrenmeleri oynamaları, ilgilerini deneyimlere dönüştürmeleri ve sosyalleşe bilmeleri için desteklenmektedir.
Çocuklar canlı cansız tüm varlıklara, ağaçlara, hayvanlara ve diğer insanlara karşı sevgi ve saygı dolu bir bağ geliştirebilmeleri çeşitliliği ve farklılıkları bir zenginlik olarak görebilmeleri için teşvik edilmektedirler. Bu davranışı kazanabilmeleri için uygun ortamlar ve materyaller kullanılmaya özen gösterilmektedir.
Öğretmenlerin ve uygulayıcıların çevreleri ve kendileri ile barışık, neşeli bireyler olmaları; okulun temel ilkelerini benimsemeleri, uygulamaları, iletişime açık olmaları ve çocukların üstün yararlarını gözetmesi niteliklerine sahip olmaları gerekliliğine önem verilmektedir.
Okulöncesi dönemde aile katılımları teşvik edilmekte olup ailenin ihtiyaçlarının olabileceği konularda, alanlarında uzman olan kişilerin kolaylaştırıcılığı ile çeşitli etkinlikler, toplantılar ve seminerler düzenlemektedirler.
Yel Değirmeni Anaokulu Amaç ve Yaklaşımları;
Çocukların yarının özgür ve mutlu birer bireyleri olabilmeleri ve onlara gerekli olan eğitim ortamlarının sağlanabilmesi için 2015 senesinde Mutlu ve Özgür Çocuklar Öğrenir ilkesi ile yola çıkmışlardır. Bu yolculuğun başından günümüze kadar kurumlarında demokratik ve eleştirel bir eğitim yaklaşımını benimsemişlerdir.
Eğitim mekânları olan kurumları hala birçok deneyimin yaşandığı, çocukların sosyalleşebildikleri, öğrendikleri önemli ortamlar olarak görmektedirler. Bu sebeple Yel Değirmeni Anaokulunda çocuklar;
- Eğitim süreçlerine kendilerine özgü öğrenme biçimleriyle ve kendi ritimlerinde aktif olarak katılırlar.
- Karar alma süreçlerine her zaman dâhil olurlar ve birlikte yaşayabilme ve birlikte öğrenme kültürleri edinerek demokratik değerleri özümseyebilmiş bireyler olarak
- Ekolojik farkındalıklar kazanır; doğadan ve doğada öğrenir, doğayı sever ve doğayı korurlar.
- Evrensel ve bilimsel bir bakış açısı kazanırlarken aynı zamanda teknolojiyi bir araç olarak kullanırlar.
Yel Değirmeni Anaokulu İlkeleri;
- Eşit ilişkileri benimsemektedir.
- Çocukları eğitimin aktif birer öznesi olarak kabul etmektedir.
- Bilimsel bakış açısını savunmaktadır.
- Sanatsal gelişimleri desteklemektedir.