Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

 

Verimli ders çalışmak tüm öğrenciler için oldukça önemlidir. Verimli ders çalışabilmek ise zamanı en doğru ve en iyi şekilde kullanarak yapılan en iyi öğrenme biçimlerinden birisi olarak bilinmektedir. Ders çalışırken nelere dikkat etmesi gerektiğini ve nasıl ders çalışabileceğini bilmeyen kişiler sürekli bu konuyla ilgili olarak araştırmalar yapmaya devam etmektedir.

 

Öğrencilerin okul başarılarını etkileyebilecek olan sosyo-kültürel, psikolojik, fizyolojik ve ekonomik pek çok unsur olabilir. Pek çok öğrenci zamanının oldukça büyük bir bölümünü ders çalışmaya ayırdığı halde istediği başarıyı yakalayamamaktan şikâyetçi olmaktadır. Aslında başarı, çalışmaya ayrılan süre kadar bu sürenin ne kadar verimli kullanılabildiği ile alakalı bir durumdur.

 

Çalışma Yöntemleri ve Başarıya Etkileri

 

Başarılı olan inanlar, başarılı olmalarının sırrını sistemli ve düzenli çalışmaya bağlamaktadır. Zekâ, başarı için gerekli olsa bile yeterli değildir. Ayrıca eğitim programları genellikle zeki olanlara göre değil, ortalama zekâ düzeyine sahip olan kişilere göre düzenlenmektedir.  Bireylerin çalışma performansları ile çalışma kapasitesi arasındaki fark şu şekilde açıklanabilir.

 

-          Özel yetenekler ve zekâ %50  / 60

-          Tutumlar ve çalışma alışkanlıkları %30 / 40

-          Çevre faktörleri ve şans %10 / 15

 

Okulda öğrencilerin başarılarını etkilemekte olan programlar ve çalışma alışkanlıkları ise şu şekilde sıralanabilir:

 

-          Programlı ve planlı bir şekilde çalışma

-          Zamanı planlaması ve iyi kullanabilmesi

-          Uygun çalışma ortamını seçme ve çalışma ortamının düzenlenebilmesi

-          Not tutabilme

-          Etkili dinleme

-          Etkili ve hızlı okuyabilme

-          Özet çıkarabilme

-          Belleği güçlendirebilme

-          Derse hazırlıklı olarak gelebilme

-          Tekrar etme

 

1-      Programlı ve planlı bir şekilde çalışma

 

Zamanı en sağlıklı şekilde değerlendirebilmek ve israf etmemek için tüm etkinliklerin planlayarak yapılması gerekmektedir. En doğru çalışma planı ise haftalık çalışma planıdır. Bu planı hazırlarken her gün, hangi etkinliğin hangi saatlerde yapılmakta olduğu düşünülerek her etkinlik için belli süreler ayrılmasına özen gösterilmelidir. Başarılı olmak isteniyorsa yapılan çalışma programı planlı şekilde yürütülmelidir.

 

2-      Zamanı planlama ve iyi kullanabilme

 

Çalışma planı hazırlamaya karar verildiğinde hangi derse hangi saatte çalışılacağına mutlaka karar verilmelidir.  Ağır ve zor olan dersler zihnin canlı ve uyanık oluğu zaman dilimlerine yerleştirilmelidir.

 

Çalışma için her bir derse belirli bir süre ayrılmalıdır. Bu süreler, çalışılacak olan konunun uzun veya kısa oluşuna, dersin zor veya kolay oluşuna, öğrencilerin konularla ilgili ön bilgilerine göre değişiklikler gösterebilmektedir.

 

Çalışma planında çalışma sürelerinin aynı saatlere yerleştirilebilmesi oldukça önemlidir. Çünkü belirlenen saatlerde çalışma alışkanlığı kazanılması sağlanacak ve derse karşı dikkatin toplanması daha kolay bir hal alacaktır.

 

3-      Uygun çalışma ortamı seçme ve çalışma ortamını düzenleme

 

-          Çalışma odası havalandırılmış ve ısısı uygun şekilde olmalıdır.

-          Çalışma masasına güneş ışığı karşıdan gelmelidir.

-          Çalışma odası gürültüsüz ve sakin olmalıdır.

-          Çalışma masası çalışacak kişinin boyuna uygun olmalıdır.

-          Ders kitapları, kaynak kitaplar ve yardımcı kitaplar rahatlıkla ulaşılabilecek yerlerde bulundurulmalıdır.

 

4-      Not tutabilme

 

Not tutma, genellikle derslerde kitapta yer almayan düşüncelerin ya da açıklamaların ana kısımlarının saptanması ile kısaca kaydedilmesidir.

 

5-      Etkili dinleme

 

Anlatılanların öğrenilebilmesi ve dikkatin ders boyunca sürdürülebilmesi dinleme becerisi ile alakalıdır. İyi bir dinleyici olabilmek etkin dinleme becerilerine sahip olmakla mümkündür.

 

6-      Etkili ve hızlı okuma

 

Okuma sevgisi ve okuma alışkanlığı ilköğretim seviyesinde gelişim göstermektedir. Fakat okuma becerilerinin geliştirilebilmesi eğitim hayatı boyunca devam etmektedir.

 

7-      Özet çıkarabilme

 

Okuduğunu anlayabilmenin en somut ispatı özet çıkarabilmektir. Özet çıkarma okunmuş olan metindeki önemli bilgileri ve ana düşünceyi içerecek şekilde yapılmalıdır.

 

8-      Belleği güçlendirme

 

Bellek öğrenilmiş olan her şeyin beyinde saklandığı varsayılmakta olan bölgeye verilen addır.

 

9-      Derse hazırlıklı gelebilme

 

Öğrenciler okula gitmeden o gün işleyecekleri konuları gözden geçirmeli ve derslerin işleyişine katılabilmeye özen göstermelidir.

 

10-   Tekrar etme

 

Her ders sonrası belli bir dakikayı düzenli olarak tekrara ayırmak bilginin kalıcılığı açısından şarttır. Özellikle uykudan önce gerçekleştirilen tekrarın unutmayı engelleyebildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Şafak Okulları

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM