Her önemli sınav öncesi çocuklar pek çok psikolojik sorun yaşar bu durum da öğrencilerin sınavdaki başarılarını büyük oranda etkileyebilir bu duruma engel olabilmek için size beş önerimiz olacak.
Tatilinin bitimi ile sınavlara girecek olan öğrenciler yoğun bir çalışma temposuna girdi. Bu yıl üniversite sınavına ve lise sınavına girecek olan öğrencileri bir heyecan çoktan sardı. Peki bu yorucu süreç ile öğrenciler nasıl baş edecekler ve bu maratondan başarılı bir şekilde çıkmak için nasıl bir yol izlemeliler?
Akademik bilgi birikimi iyi olan bir öğrenci sınavı zamanında bitiremiyor ise yani zamanını doğru kullanmada sorun yaşıyor ise sınavda başarılı olması pek de olası değildir. Tam tersi bir durumda yani dikkat düzeyi yüksek olan ve zamanını iyi kullanmayı bilen bir öğrenci akademik bilgiye hakim değilse yine aynı sorunla karşı karşıya kalacaktır. Bu sebepten bu 5 maddenin her biri diğerine bağlıdır. Biri, diğeri olmayınca tam değildir. Bilgi, yorum, dikkat ve hızı geliştirme ve pratik yapmak sınava hazırlanırken en çok dikkat etmeniz gereken şeylerdir.
Türkiye’de sınavlara hazırlık dönemi genelde 10 ay sürer bu on ayı çok iyi değerlendirmek gerekmektedir.
Sınava hazırlanırken bol bol konu tekrarı yapın, eski dönemlerde çalışmış olduğunuz konularla ilgili testler çözüp, konuya dair neler unuttuğunuza bakın ve eksiklerinizi tamamlayın. En az her gün deneme sınavı çözün, bu sınavlar sayesinde pratik yapmış ve eksikleriniz varsa fark edip onları kapatabilirsiniz.
Deneme sınavı sonuçlarınıza göre çalışacağınız konuları belirleyin, yani daha çok hangi konularda ve hangi soru tarzlarında doğru sayınız yanlış sayınızdan az ise o konulara çalışın. Sınava hazırlık döneminde nokta atışı yapmanız oldukça önemlidir. Konu eksiği olmadan çalışmalarınızı yapmanız oldukça önemli.
Deneme sınav çözerken kendiniz bir düzen oluşturun ve bu düzeni iyice netleştirin, sınava hangi testten başlıyorsunuz, hangi testi ortalama ne kadar sürede bitiriyorsunuz, bu konuların netleşmesi oldukça önemlidir.
Eski yılların sınav sorularını yani çıkmış soruları çözün. Önceki yıllarda sorulmuş sorular, bu yıl çıkacak soruların benzeri desek yanlış demiş sayılmayız. Hangi dersin hangi konusunda ne tarz sorular sorulduğunu bilmeniz size fayda sağlayacaktır.
Sürekli aynı kaynaktan soru çözmeyin, Farklı kaynaklardan bol soru çözerek farklı soru tiplerini de öğrenin.
Beslenmenize ve uyku düzeninizi asla bozmayın.
Olumlu düşünmeye çalışın, sizi olumsuz etkileyen arkadaşlıklardan uzak durun.
Sınava az bir süre kala çalışma temponuzu düşürmemek için zamanınızı verimli kullanın.
Soruda yer alan ve size önemli gelen yerlerin altını çizin.
İlk olarak soru kökünü daha sonra paragrafı okuyun bu şekilde sizden istenileni bilerek paragrafı okumuş olursunuz.
Bütün şıkları okumadan işaretleme yapmayın, bazı sorularda şaşırtma yapılabilir.
Zamanınız artınca geriye dönüp emin olmadığınız sorulara tekrar bakın, emin olarak işaretlediğiniz sorulara tekrar bakmayın.
Bu konuda her bölüm öğrencisinin fikri farklılık gösterir bunun her zaman mantıklı bir açıklaması yoktur alışkanlık olarak da yapılabilmektedir. Sınava hangi dersten başlarsanız başlayın fark etmez fakat bir düzen oluşturmanız oldukça önemlidir. Yani eğer sınava Türkçe ile başlayacaksanız hep Türkçe ile başlayın. Her denemede farklı bir dersten başlamanız hiç de iyi olmayacaktır bir tarz edinmeniz gerekmekte.
Bu makaleyi okudunuz mu ?
Kodlama yapmak konusunda en büyük hata sınavın sonunda kodlama yapmaktır. Bunun nedeni ise sınav sonuna doğru öğrencilerin paniğe kapılarak acele ile kodlamaları yapmasıdır. Hele ki hala boş sorular var ise ve kodlama yapmadıysanız son dakikalarda eliniz ayağınıza dolanacaktır. En iyi kodlama stili soru çözdükten hemen sonra işaretleme yapmaktır.