Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

 

Akademik başarıları ölçebilmek için yapılan tüm sınavlarda her bir öğrencinin değişik şekilde tepkiler verdiği bilinmektedir. Kimi öğrenciler için sınav süreçleri kaygı verici, kimilerine göre de sınava hazırlık ve sınav süreci olağan ve normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Sınav kaygısı; fizyolojik belirtiler, başarısız olabilme korkusu, sınav sırasında sınavla ilgisi olmayan düşüncelere takılma, yetersiz ders çalışma davranışı içeren bir durum olarak açıklanabilmektedir.

 

Ailelerin çocuklardan bekledikleri başarı düzeyleri, sınavı kazanamadıklarında ne olacağı ile ilgili olarak verdikleri olumsuz tepkiler ve yaptıkları tehditler, ders çalışmaları için yapmış oldukları baskılar öğrencilerin sınav kaygısı yaşamalarına sebep olabilmektedir.

 

Sınav kaygısı taşımakta olan bireyler sadece sınavlarda değil, tartışmalara katılma, gurup içinde konuşma, yüksek sesle okuma, sorulan sorulara cevap verme gibi faaliyetlerde de heyecanlı, sinirli, gergin ve korkulu olabilmektedir.

 

Öğrenciler için sınavdan alınacak sonuçların stres oluşturma gücü yarattığı oldukça açık şekilde gözlemlenebilmektedir. Stresle baş edebilme boyutu başarıyı yükseltirken, aşırı stres halleri ise başarısızlığa sebep olabilmektedir. Yapılmış olan bazı araştırmalara göre stres durumunun başarıyı yaklaşık %10’a kadar düşürdüğü yönündedir. Sınav kaygısının da, öğrencilerin sıralamalarda hak ettikleri yere ulaşamamalarına, sınavda başarılarının düşmesine, uzun zaman yapmış oldukları çalışmalardan verimli sonuçlar alamamalarına sebep olabilmektedir. Fakat uygun sevideki kaygının isteklendirme yönünde önemli bir rol oynadığı da bilinmektedir. Kaygı gerçekte bireyleri hedeflerine yönlendiren, iten ve çeken bir güçtür. Az da olsa kaygı durumu olmazsa, ders çalışma isteği de oluşmayacaktır.

 

Kaygının uygun seviyedeki miktarı hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple kaygıyla mücadele etmeye çalışmak yerine onu dönüştürebilmek ve yönetebilmek daha önemlidir. 

 

Sınav Kaygısını Azaltabilmek İçin Bazı Yöntemler

 

1-      Sınav müfredatına hâkim olmak için en uygun çalışma tekniklerini kullanmaya özen gösterilmelidir. İçeriğe önceden hâkim olabilmek sınav esnasında çok kaygılı olmak yerine daha güvenli bir şekilde sınavlara yaklaşmanıza sebep olacaktır.

 

2-      Ders çalışma sırasında olumlu bir yaklaşım uygulamaya çalışmalıdır. Başarısız olduğunuzu değil, başarabileceğinizi hayal etmeye özen gösterilmelisiniz. Sınavların yapabileceklerinizi gösterebileceğiniz bir fırsat olduğunu düşünerek hareket etmeniz gerekir.

 

3-      Sınava düzgün bir şekilde beslenerek ve dinlenmiş olarak girmelisiniz. Sınavdan önce besleyici ve hafif gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.

 

4-      Sınav esnasında sakin ve soğukkanlı olmaya çalışılmalıdır. Şayet kendinizi gergin hissederseniz, gözlerinizi kapatarak yavaş ve uzun bir nefes almaya çalışın ve yavaşça bir şekilde nefesi geri verin. Bu durum gerginliğinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

 

5-      Her şeyi mükemmel ve doğru yapabilmeniz gerektiğini düşünmekten vazgeçin.  Birkaç soruyu kaçırmanız sınavdan iyi bir puan alamayacağınız anlamına gelmemektedir.

 

6-      Kafein sizi sinirli ve gergin yapacağından sınavdan önce kafeinli içecekler almamaya çalışmanız en doğrusu olacaktır.

 

7-      Sınavlara haddinden fazla önem vermeyin. Gireceğiniz sınav sizin için ne kadar önemli gözükse de bütün bir geleceğinizin sadece girmiş olduğunuz sınava bağlı olmadığını unutmayın.

 

8-      Sınav kaygınıza neyin sebep olduğunu bulmaya çalışın. Genel olarak sebepler mantıklı değillerdir ve karşı bir düşünce ile üstesinden gelebilmenizin mümkün olabileceğini unutmayın.

 

9-      Sınav ile tam olarak neyi hedeflediğinizi belirlemeye çalışın. Böylece kendinizi sınava hazırlamanız daha kolay olacaktır.

 

10-   Sınav esnasında’ ben bu sınavı başarabilirim’ şeklindeki pozitif düşüncelere sahip olmaya çalışın.

 

11-   Sınav sırasında zamanınızın yetmeyeceğini düşünerek kaygılanmamaya çalışın. Pek çok sınavda verilen süre yetiştirebileceğiniz şekilde ayarlanmaktadır. Siz sadece zamanınızı doğru kullanmaya çalışın.

 

12-   Sınava verilen süreden çok önce gitmeyin. Çünkü etrafınızda görecek olduğunuz kaygılı kişiler sizin de etkilenmenize sebep olabilmektedir.

 

13-   Sınava geç kalmamaya çalışın. Geç kalmak kaygınızı artıracağından ve sınava geç kaldığınız için soruları acele ile cevaplamak istemeniz dikkatsizce hatalar yapmanıza sebep olabilecektir.

 

14-   Sınav sırasında aklınızın sınavdan başka yöne kaymaması için kendinizi biraz zorlayın.

 

15-   Sınava en kolay bulduğunuz sorulardan başlamaya çalışın. Böylece öbür soruları çözmeniz de kolay bir hal alacaktır.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Açı Koleji Bursluluk Sınavı

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM