Pembe Kule Anaokulu, hem eğitim öğretim yöntemleriyle hem de fiziksel yapılanması kendine özgü bir oluşum yaratabilmeyi başarmış olan bir eğitim kurumudur.
2013 senesinde kurulmuş olan Pembe Kule Anaokulu okulöncesi eğitim ve öğretim hizmetleri sunabilmeyi amaçlayan bağımsız bir anaokuludur. İki büyük bahçe alanı ile çocukların özgür bir biçimde dış dünyayla bağ kurabilmelerine imkân sağlayan Pembe Kule Anaokulunda her bir çocuk çok mutludur. Çocuklar her sabah kahvaltı bitiminden sonra bütün okul olarak sabah sporu yapmak için bahçeye çıkmaktadır. Müziğin ruhun gıdası olduğu sözünden yola çıkılarak sevilen ritmik şarkılar ile birlikte sabah sporu yaptıktan sonra çocuklar bahçede özgür bir şekilde oyunlar oynayabilmektedirler. İsteyen kum havuzunda kovası ve küreği ile oynamakta, isteyen salıncakta sallanmakta, yanlarında kaykay, bisiklet ve scooter getirenler de dizliklerini ve kasklarını takarak keyifli vakit geçirebilmektedirler.
İlginizi Çekebilir: Renkli Balonlar Adası Kreş ve Anaokulu
Bütün dünyada çocukların 0 ile 6 yaş arasında doğru metotlarla eğitim alması gerektiği kabul görmektedir. Kurumda İtalya’nın ilk kadın doktoru antropoloji profesörü ve pedagogu Maria Montessori tarafından geliştirilmiş olan bir pedagoji uygulanması tercih edilmektedir. Montessori çocuğu pedagojinin merkezine yerleştirmekte olan, bireyselliğe dayanarak, onu yaşama hazırlayan bir düşünce biçimi olarak bilinmektedir. Alternatif eğitim modeli Montessori sayesinde çocuklar özgür bir şekilde kendi seçimlerini yapmakta ve çocukların kişiliklerini oluşturabilmesi için sağlanmış olan özgürlük onların gelişimlerini desteklemeye yardımcı olmaktadır.
Kurumda bu süreçte cezalardan ve ödüllerden uzak durulmaktadır. Geleneksel eğitim anlayışlarından oldukça farklı bir anlayış ile işlenmekte olan pedagojide çocukların her biri sınıf sistemi mantığı ile hareket etmek mecburiyetinde kalmamakta ve her çocuğun kişisel farklılıkları göz önünde bulundurulmaktadır. Çocuklar sınıf içerisinde sabit bir yerde oturmamakta, öğretmen masasında ders yapmamaktadır. Montessori sınıfındaki çocuklar özgür bir şekilde hareket ederek kendi seçmiş oldukları eğitici materyaller ile kendi istedikleri süre boyunca çalışmaktadırlar.
Pembe Kule Anaokuluna ait üst bahçede çocuklar yazın kendi ekmiş oldukları sebzeleri toplayarak mutfakta görevli olan teyzelerine teslim etmektedirler. Branş derslerini de havanın durumuna göre dışarıda yapabilmektedirler. Yani bahçe, çocukları yalnızca oyun oynadıkları veya ihtiyaç duydukları oksijeni almaya yarayan bir yer olarak değerlendirilmemekte aynı zamanda eğitimin bir parçası hatta kendisi haline dönüşmektedir.
Çocuklar çimlerin, çiçeklerin ve ağaçların bulunduğu ortamlarda uzun bir zaman geçirdiklerinde gelecekte doğayı koruyan ve seven bireyler olma ihtimalleri yükselmektedir. Açık havada oyunlar oynayan çocuklar daha çok mutlu olmakta, enerjilerini boşaltarak rahatlayabilmektedirler. Aynı zamanda bir grupla birlikte, sıra beklemek, bir aktiviteyi yönetebilmek ya da yönetene uyum sağlayabilmek gibi konularda beceri kazanmaktadırlar.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanmış olan Beyaz Bayrak Protokolü dâhilinde Pembe Kule Anaokulu, çocukların ruh ve beden sağlıklarını koruyabilmek, geliştirebilmek, temizlik ve sağlığa uygunluk konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek adına Beyaz Bayrak sertifikasını almaya hak kazanmış bir kurum durumundadır.
Pembe Kule Anaokulunda anaokuluna ilk defa başlayacak olan çocukların okula
alışma sürecinde, hatta tüm eğitim ve öğretim yaşamlarını etkileyecek, okula sağlıklı bir biçimde uyum sağlayabilmeleri amacıyla geliştirilmiş Berlin modeli uygulanmaktadır. Bu sürecin takibini ise rehber öğretmeni ve eğitim koordinatörü bireysel olarak yapmaktadır. Erken çocukluk döneminin çok kıymetli olması nedeni ile çocukların ilkokuldan önceki en az üç yıl bağımsız bir anaokuluna gidebilmeleri uzmanlar tarafından genellikle önerilmektedir. İlk dönemde yarım gün olan program ile başlanarak çocukların gelişimlerine göre bu süre artırılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Dr. Kâşif Anaokulu
İlkokul dönemine geçiş sürecinde duyarlı, sorumluluk bilinçleri oldukça gelişmiş, kendiişlerini bağımsız bir biçimde kendi başlarına halledebilen ve özgüvenli çocuklar yetiştirilmektedir. İlkokula hazırlık grubunda yer alan çocuklar,
Montessori materyalleriyle çalışarak ilkokul döneminin akademik anlamda beklentilerine cevap verebilecek biçimde donanıma sahip olmaktadırlar.
Pembe Kule Anaokulu, yarının geleceği ve yeni nesilleri olan çocukları yaşama en iyi biçimde hazırlayabilmeyi amaçlamaktadır.