Parlak İnciler Kreş ve Anaokulu
Parlak İnciler Kreş ve Anaokulu, İstanbul’un Pendik ilçesinde okulöncesi eğitimi veren eğitim kurumudur. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 3 ile 6 yaş arası, Sosyal Hizmetlere bağlı 0 ile 6 yaş arası çocuklara eğitim veren Parlak İnciler Kreş ve Anaokullarında neredeyse 100 yılı aşan süredir dünyanın pek çok ülkesinde binlerce okulun uygulamakta olduğu ve alternatif eğitim metotlarının başında yer alan Montessori Eğitim Sistemi uygulanmaktadır. Montessori Eğitimi, uluslararası düzeylerde, konusunda eğitim almış uzman öğretmenler tarafından uygulanmakta olup, ayrıca 5 gün İngilizce eğitim, günlük yaşamın bir parçası olarak yer almaktadır.
Okulda yalnızca 5 tam gün eğitim uygulaması uygulanmakta olup sabah 07.00 ile akşam 18.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Montessori eğitim yönteminde ana felsefeleri, yaşayarak kazanılmış deneyimler ile çocukların bulundukları gelişim düzeyinden bir üst basamağa geçmelerine imkân sağlanabilmesidir. Çocukları yetişkinlik yıllarına ve yaşama hazırlayan bu deneyimler çocukların kişiliklerinin oluşumunda onları desteklemek ve yol göstermek amacıyla kullanılacak araçlar olarak kabul edilmektedir.
Amaçları, geleneksel programlar doğrultusunda yer alan kalıpçı yaklaşımlardan sıyrılarak çocuklara bilgi yüklemekten daha çok; kendilerini ifade edebilen, benlik ve öz disiplin saygısı gelişmiş, araştırmacı, bilgiyi keşfeden, demokratik bireyler yetiştirebilmek amacıyla çocukların aktif olarak katılımlarının sağlanacağı, öğretmenlerin gizli yönlendirici ve planlayıcı oldukları uygun ortamlar hazırlayabilmektir.
Eğitim etkinlikleri, usta Montessori uzmanı ve usta öğretici olan öğretmenleri tarafından yürütülmektedir. Ayrıca alanında yeterliliklerini kanıtlamış olan profesyonel eğitimcilerle de desteklenmektedir. İngilizce eğitimi yabancı öğretmen tarafından tam gün olacak şekilde okul eğitimi olarak verilmektedir. Tenis, pilates, yoga, jimnastik, seramik, satranç, yaratıcı drama, orff, müzik ve akıl oyunları gibi branş dersler eğitim programlarının içinde yer almakta olup, ayrı bir ücret talep edilmemektedir. Bale, binicilik ve yüzme gibi kurs niteliğindeki etkinlikler talep doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Eğitimde içinde yer alarak, görerek ve yaşayarak öğrenme ilkeleriyle dış mekânlara eğlence, inceleme ve gözlem amaçlı gezileri ile tiyatro ve sinema eğlenceleri de programlarının vazgeçilmezlerindendir.
Anaokulunda, Montessori eğitim materyallerinin bulunduğu sınıflarının yanı sıra çocukların öğrenme ve oyun gereksinimlerini karşılayabilen ve etkin öğrenebilmeyi kolaylaştıran oyun salonu, açık ve kapalı spor salonları, sanat odası ve ilgi köşeleri bulunmaktadır. Bakımlarından sıra ile sorumlu oldukları organik tarım alanları, çiçekler ve evcil hayvanlar vardır. Çocuklar etkinlikler sırasında gün boyunca sınıflarda kalmayıp, eğitim içeriklerine uygun olacak şekilde tüm okulu ve bahçeyi kullanabilmektedir. Bahçede yetişen sebzeler öğrenciler tarafından toplamaktadır.
Doğal çim bahçelerinde çocukların bedensel gelişimlerine destek verebilecek silis kumundan steril kalmasına özen gösterilen kum havuzu, mini golf sahası, basket ve voleybol alanları, spor aletleri, trambolin, tırmanma merdivenleri ve oyun araçlarının yanında sebze ve çiçek yetiştirebilecekleri organik tarım alanı ve kümes hayvanlarının bulunduğu çiftlik hayvanları bölümü de yer almaktadır. Bahçe, oyunun yanında eğitim programı uygulamalarının da vazgeçilmez bir parçası gibidir.
Parlak İnciler Kreş ve Anaokulu, Beslenme Dostu Okul Sertifikası ve Beyaz Bayrak sahibi olup doğal beslenme programı uygulamaktadır. Okul mutfağında mevsimine göre sebze ve meyve tüketimine önem verilmektedir. Okulda çocuklar organik süt tüketmektedir. Yoğurt da çocuklar tarafından organik süt ile yapılmaktadır. Ekmek olarak ise tam buğday unundan yapılmış olan ekmekler tüketilmektedir. Beyaz pirinç ve doğal şeker çok sınırlı şekilde kullanılmaktadır. Bunlar yerine bulgur, pekmez, kuru meyveler ve bal tercih edilmektedir.
Raf ömürleri uzun olan krem çikolata, sucuk, salam, sosis, nektar içecekler ve gazlı içecekler ile paketli gıdalar mutfaklarına hiç girmeyen yiyeceklerdendir. Meyve suyu çeşitleri olarak % 100 olan meyve suları tercih edilmektedir. Yemekleri çelik tencerelerde ya da fırında sağlığa uygun olarak okulun mutfağında pişirilmektedir. Çocuklar haftada bir gün olmak üzere mutfak faaliyetleri yapmaktadır. O gün ikindi kahvaltısında yenilecek olan yiyeceği çocuklar mutfak etkinliğinde kendileri hazırlamaktadır.