Pandemi Sürecinde Eğitim

Pandemi Sürecinde Eğitim

Pandemi Sürecinde Eğitim

 

Uzun süredir hayatımızda olan Covid-19 pandemi sürecinde ülkemizde yine yasaklar gün yüzüne çıktı. Pandemi süreci, herkesin hayatında son derece büyük etkilere neden oldu. Bu pandemi ve yasakların yarattığı sosyal, ekonomik ve psikolojik etkiler insanların üzerindeki stresi fazlasıyla arttırdı. Bu stresten en çok etkilenenler ise çocuklar oldu. Özellikle eğitim hayatı ilgili uzun süredir devam eden belirsizlikler, çocukların kafasını karıştırdı ve eğitime dair uyum sürecini zorlaştırdı. Yeni pandemi dönemi ile de tüm öğrenciler evden eğitim almak zorunda kaldı bu durum belli başlı sorunlara yol açtı ve çocuklar zaman kontrolünde sıkıntılar yaşıyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karara göre eğitim yıl sonuna kadar uzaktan eğitim olarak devam edecek. İkinci dönem için ise durum hala meçhul pandeminin etkilerine göre belirleneceği anlaşılıyor. Bugünün kabul edilmesi gereken gerçeği uzaktan eğitim. Hayatımıza ummadık bir şekilde giren uzaktan eğitim öğrencilerin yabancı olduğu bir konu idi. Ülke genelinde uzaktan eğitimle ilgili bugüne kadar pek çok çalışmalar vardı. Fakat ulusal düzeyde ve tüm örgün öğretimi kapsayacak bir biçim uzaktan eğitim ülkemizde hiç kullanılmamıştı. Karşılaşılan bu durum tüm eğitim seviyeleri için çeşitli sorunlara yol açtı. Bu sorunları kısaca sıralamak gerekirse;

 

- Hem öğretmenlerde hem velilerde hem de öğrencilerde yeni becerilerin kazanılması bir mecburiyet haline geldi. Bu süreci yürütmek zorlayıcı oldu.

 

- Öğretmenler uzaktan eğitime hazırlıksız yakalandı bu yüzden kısa süre içinde uygun etkinlik hazırlıkları yapmak mecburiyetinde kaldı.

 

 

- Bilgisayar programları ve internet kullanma becerileri düşük olan öğretmenler için uzaktan eğitim daha da yorucu bir iş haline geldi.

 

- Uzaktan eğitimde sınıf bütünlüğü ve etkileşimi olmadığı için ekran karşısındaki etkileşimleri yönetmek ve yönlendirmek öğretmenler için oldukça zordur.

 

- Veliler, bilmedikleri bu alanla ilgili sorumluluk almak zorunda kaldı. Pek çok ebeveyn ne yapacağını bilmediği için strese girdi.

 

- Öğretmenlerin pek çok görevini veliler devralmak zorunda kaldı. Bu durum da doğal olarak eğitimsel sürecin etkililiğine zarar verdi.

 

- Velilerin bazıları, uzaktan eğitimin yarattığı stresi çocukları ile olan ilişkilerine yansıttı. Bu da aile ve çocuk arasında iletişim sorunları ve çatışmalara neden oldu.

 

- Pek çok evde bilgisayar ve, internet altyapıları uzaktan eğitim için yeterli olmadığı için ciddi anlamda bağlantı sorunlarının yaşanmasına neden oldu.

 

- Uzaktan eğitim, ilk zamanlar çoğu öğrenciye eğlenceli ve ilgi çekici gelmiş olsa da bu süreç uzadıkça, çoğu öğrenci arkadaşlarını, öğretmenlerini, sınıfını ve okulunu özledi.

 

- Öğrencilerin çoğu, normal eğitimde sınıf ortamına ve sınıftaki herkesle etkileşimli bir ortamda eğitim almaya alıştıkları için ekran karşısında saatlerce oturarak ders yapmaktan verim alamıyorlar.

 

- Uzaktan eğitimin yarattığı zorluklar, çocukların aileleri ile yaşadıkları çatışmaları arttırdı.

 

Bu makaleyi okudunuz mu ?

 

Bilyön Koleji

 

Online Eğitimi Nasıl Verimli Hale Getirebilirsiniz?

 

Öğrencilerin bu online eğitim döneminde verimli bir eğitim alabilmeleri için her aile evlerinde kendi imkanlarına göre çocuğuna uygun fiziksel koşulları yaratmalıdır. Bu eğitime uygun koşulların sağlanması için odanın ders çalışabilecek sessizlikte ve aydınlık olmasına önem verilmeli ve odada öğrencinin dikkatini dağıtabilecek başka bir eşyanın olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuklara küçük bir masa, sandalye, yanlarına ders çalışmaları sırasında gerekli olabilecek kırtasiye malzemeleri ders öncesinde hazırlanmalıdır. Veliler evlerde onlar için küçük bir sınıf ortamı oluşturulmalıdır. Çocuğun yüz yüze eğitime devam ediyormuş gibi ciddiyetle günlük ders kitapları ve gerekli malzemelerini önceden bir çanta içinde veya uygun bir yere koyması önerilir. Bu şekilde çocuk kendi eşyalarını hazırlama sorumluluğunu hisseder ve yüz yüze eğitime başlandığında bu alışkanlığı edinmek için ek çaba sarf etmez. Çocukların eğitim seviyesine uygun olarak ortalama yarım saatlik ders planı yapılabilir. EBA TV dışında 15 dakikalık teneffüsler yapılarak dört ders saate kadar ek çalışma yapılması önerilir.

 

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM