Okul Öncesi Eğitimde Çocuklar Neler Öğrenir?

Okul Öncesi Eğitimde Çocuklar Neler Öğrenir?

Okul Öncesi Eğitimde Çocuklar Neler Öğrenir?

 

Okul öncesi eğitim ifadesiyle, çocuğun doğum sürecinden başlayıp ilköğretim sürecine başlama yaşı gelene kadar ki dönemde verilmeye çalışılan eğitimi dönemi işaret edilmek istenmektedir. İfade edilen bu dönem; evde baba ve anne tarafından verilen eğitim ile kreş ve anaokulunda verilen eğitim dönemini kapsamaktadır.

 

0 ve 6 yaş arası olan dönem öğrenmede altın çağ olarak belirtilir. Pek çok anne ve baba çocuklarının eğitim sürecinin ancak okul yaşına geldiği zaman başlayacağını düşündüğü için çocukların okul öncesindeki dönemde alması gerekli olan bazı temel eğitimler verilememektedir. 7 yaş çocukların okula başlama yaşlarıdır ve o yaşa kadar çocukların bedensel, zihinsel ve dil gelişimleri büyük ölçüde tamamlanmış olmaktadır. Bu sebeple çocukların eğitimleri için okula başlamalarını beklemek, çok geç kaldıkları anlamını da taşır.

 

Aile Ortamında Verilen Eğitim

 

Yaşamın temeli, 0 ve 6 yaş arası erken çocukluk adı verilen dönemdir. Bu dönemlerde çocukların öğrenme hızları çok yüksek olmaktadır. Çocuklar beyin gelişimlerinin oldukça büyük bir bölümü 0 ve 4 yaş arasında tamamlamaktadırlar. Bu dönemde çocukların yeterli miktarda beslenmesi, etkileşim içerisinde bulunabileceği ve gelişimlerini destekleyen ortamlarda bulunmaları gerekli görülmektedir. İnsan gelişiminin başlangıç noktası, Erken çocukluk eğitimi ile başlar.

 

 Çocuklar kreşe veya anaokuluna başlamadan önce kesinlikle aile ortamı içerisinde, çocukların gelişimine katkı sağlayacak eğitim verilmiş olmalıdır. Bu sebeple, aile ortamı içerisinde çocuklara;

 

  • Seçim yapabilmesi ve sorumluluk alabilmesi için fırsatlar verilebilmeli,
  • Şarkı söyleme, hikâye anlatma ve konuşma yoluyla dil gelişimleri desteklenebilmeli,
  • Hareket etme kabiliyetlerini geliştirebilmeleri için fırsatlar verilebilmeli,
  •  Keşfederek ve yaşayarak bir şeyler öğrenmesine olanak tanınabilmeli,
  • Yardımlaşma, paylaşma ve iş birliği öğretilebilmeli,
  • Başarılarından gurur duyması ve kendisinde değer vermesi için desteklenebilmelidir.

 

Kreş Eğitimi

 

Kreş eğitimi, çocukların çoğunlukla fiziksel olarak bakım ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlandığı, bütün gelişim basamaklarının; hareket, dil, zihinsel, sosyal psikolojik ve gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlandığı kurumda verilen eğitimin adıdır.

 

Kaliteli niteliklere sahip bir gündüz kreş programı çocuklarınızın ileri yaşlardaki başarısını pozitif yönde etkileyecektir. Çocuklarınızın doğdukları andan itibaren evde verilmeye çalışılan temel alışkanlıkları kazandırma yolunda önemli adımlar atılabilmektedir. Tuvalet, yemek, temizlik, uyku gibi alışkanlıkları geliştirilmeye çalışılır.


Çocuklar takım oyuncuları olmayı, nasıl paylaşmaları gerektiğini, problem çözmeyi öğrenebilirler. Tecrübeli ve alanında uzman eğitmenlerle birlikte yürütülen programlarda çocuklar herhangi bir çatışma durumunda uzlaşıcı yaklaşımları ve diyalog geliştirmeyi de öğrenirler.

 

 

Anaokulu Eğitimi

 

Anaokulu, çocuklara bilgi aktarmaya çalışmaktan çok, çocukların derinliklerinde var olan becerilerini ve yeteneklerini ortaya çıkarmaya ve gelişim göstermelerini sağlamaya yönelik bir kurum olmakla beraber, genellikle çocukların gelişim alanlarını bireysel olarak destekleyen eğitimin verildiği eğitim hanedir. Anaokuluna gitmekte olan çocuklar, bir şeyleri paylaşma, kendi yaşıtlarıyla sosyalleşme ve iletişime geçme olanaklarına sahip olmaktadırlar.

 

Çocuklardaki bir şeyler başarma arzusunu ve merak duygusunu uyandıran çeşitli oyunlar oynamaktadırlar. Bu oyunlar çocukların toplumsal yaşama alışma süreci konusunda bakış açılarını geliştirmektedir.

 

Anaokulu Ve Kreş Eğitiminde Çocuk;

 

  • Annesinden ve babasından ayrı kalabilmeye alışır, bağımsız hareket edebilme duygusuyla beraber kendine güvenleri gelişir,
  • Kendiişlerini yapmayı öğrenebilirler; kendi kendilerine giyinmeye ve yemeye alışırlar,
  • Boyama, kesme, yapıştırma, kalem kullanma gibi fiziksel faaliyetler sayesinde ince motor becerileri gelişmelidir,
  • Fırlatma, zıplama, tırmanma, koşma, atlama gibi faaliyetlerle de kaba motor becerileri de gelişmelidir,
  • Programlı yaşamaya alışacakları için, ilkokula başlarlarken alışma ve geçiş süreçlerini daha kolay atlatırlar,
  • İki kişilik ve üç kişilik oyunlara yönelirler,
  • Yardımlaşma duygusunu öğrenerek ‘başkası’ ve ‘ben’ kavramlarının farkına varırlar,
  • İşbirliği duyguları gelişmeye başlar,
  • Oynadıkları oyunlar, çocukların hayal dünyaları ile gerçek yaşamları arasında köprü görevi görür,
  • Çocukların sosyal ilişkilerini geliştirmektedir,
  • Becerileri ve yetenekleri artarken, duyuları keskinlik kazanır.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Doğru Statü Eğitim Kurumları

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM