Natürel Anaokulu, İstanbul’un Koşuyolu ilçesinde ön ve arka bahçesi olmak üzere açık alanları yer alan, 4 katlı ana binası ve 2 katlı da atölye binasında hizmet veren, farklı eğitim modellerini bir araya getirip kendi yöntemleri ile birleştirerek uygulayan, ekolojik zeminli ve aynı zamanda çocuk merkezli bir yapıdadır. Kurum, müfredat eğitimindense çocukların ihtiyaçlarından ve ilgilerinden meydana gelerek oluşan dinamik bir program uygulamaktadır. Çocukların merak duygularından yola çıkıp onlarla birlikte gözlemler ve araştırmalar yapıyor, alan gezilerine gidiyor, konuklar davet edip söyleşiler ve etkinlikler düzenliyor, çocukların eğitimde aktif bir biçimde rol almasına olanak sağlamaya da özen gösteriyor.
Reggio Emilia ilhamlı bakış açıları ile programlarını çocuklarla beraber şekillendirmektedirler. Örneğin çocuklar atların yaşamıyla ilgili sorular sorduklarında atlarla ilgili kitaplar incelenir, drama dersinde atlarla ilgili yaratıcı çalışmalar gerçekleştirir, ses ritim atölyesinde yine atlarla ilgili şarkı öğrenip ritim tutulur. Ayrıca at çiftliğine gidip yaşamları görüp sevilir, binilir, görevliyle bu konuda sohbet edilir, sanat dersinde çizimler yapılır, sözel alanda bir atınız olsa neler yapardınız diye hayaller kurmalarına izin verilir.
İlginizi Çekebilir: Yeşil Zümrüt Anaokulu
Reggio Emilia sistemi, çocukları kendi yapılarına saygı duyarak, kendi hızlarında ilerlemelerine izin verip, zorlama olmadan eğitim verebilmeyi hedeflemektedir. Reggio Emilia yöntemi temelli eğitim yaklaşımının en önemli bileşenlerinden biri atölye çalışmalarından oluşmaktadır. Bu atölye çalışmaları esnasında çocuklar; sosyal etkileşim içerisinde öğrenmeyi benimseme, başkalarının varlığını ve yeteneklerini kabul etme, kendini ifade etme ve yeteneklerinin farkına varma gibi kavramları öğrenmektedir. Çocuklara somut yaşantılar sunulmakta ve yeni keşifler yapabilmelerine olanak sağlanabilmesi amaçlanmaktadır. Dramatik oyun, heykel ve resim gibi pek çok sembolik yolla kendilerini ifade edebilme olanağı bulabilmektedirler. Çocuklar problem çözümünde akranlarıyla beraber çalışmakta, öğretmenleri de bu esnada onlara yardımcı olmaktadırlar.
Her bir çocuğun zekâ haritası farklıdır ve her çocuk farklı yollardan öğrenir. Bu nedenle kurumda çok yönlü hareket edilip çocukların öğrenme profillerine uygun yoldan onlara hitap etmeye özen gösterilir. Gelişimlerini desteklemek amacıyla yeri geldiğinde Montessori materyallerinden faydalanmayı tercih ederler. Doğadan öğrenmenin önemine inanır, tarım atölyesi olan arka bahçelerinde sebze ve meyvelerini yetiştirir, tohum elde edip sürdürülebilirliliği yaşatır, mutfak atıklarıyla kompost elde edip doğal gübre kullanır, natürel yaşamın önemini vurgulamaya özen gösterirler.
Montessori eğitim sistemi, başkalarına saygı duyma, düzenli olma, ne istediğini bilme, bağımsızlık, dikkat, özgüven gibi pek çok alanda çocuk gelişiminin çeşitli yönlerini desteklemektedir. Öğretmen rehberliğinde sürdürülen montessori yaklaşımında kullanılmakta olan her montessori materyali çocuğun ilgi alanlarıyla mevcut aktiviteler arasında uyumluluk yaratmaktadır. Bu yaklaşımda en önemli unsur kişisel öğrenme dâhilinde çocukların, kendi hızlarında kendi deneyimleriyle öğrenmeleridir. Montessori etkinliklerinde çocukların rahat ve özgür bir şekilde var olan meraklarını giderecekleri bir alan sunulmaktadır. Kişisel öğrenme özgürlüğüyle tüm hayat boyu öğrenebilme deneyimleri için temel oluşturulmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Lale Buketi Anaokulu
Yer temizliği, bulaşık makinesi, diş macunu, sıvı el sabunu gibi deterjanlarını kendileri yapmakta ve çocuklara temizlerken doğayı kirletmeme mesajını vermektedirler. Salçadan kefire, pekmezden peynirine, ekmekten tarhanaya kadar okul mutfaklarında hazırlanarak çocukların katkısız beslenmelerine özen göstermektedirler. Gölge ve ışık oyunları oynar, bahçede çamur ve su oyunlarında da çocuklara katılarak birlikte vakit geçirmeyi keyifli hale getirmeye özen gösterirler. Kümeslerinde tavukları besler, yumurtaları birlikte toplarlar.
Çocuk yogası, Zumba Kids, jimnastik, satranç ve akıl oyunları, İngilizce, Orff yöntemiyle müzik dersleri de yer almaktadır. 4 adet sınıf, ayrı bir uyku odası, kitap okuma ve sohbet odası, jimnastik salonu, gölge ve ışık odası, yoga salonu, seramik odası, müzik odası, köy meydanı, açık havada ve kapalı mekânda olmak üzere 2 adet yemek salonu yer almaktadır. 1996 yılından bugüne aynı çocuklar oynarken öğrenir ilkesi ile eğitim yolculuklarına devam etmektedirler. Kurum sahibi ve aynı zamanda yöneticisi Ayşenur Güngör her gün okulda olup çocuklarla birlikte derslere girmekte ve onlarla vakit geçirmeye özen göstermektedir.