Hangi Meslekler Tercih Edilmeli

Hangi Meslekler Tercih Edilmeli

Hangi Meslekler Tercih Edilmeli

 

Üniversite bölümleri ve meslek tercihleri bireyin ilgi alanları, yaşam tarzı ve karakteriyle doğrudan bağlantılıdır. Birçok öğrenci, yüksek puan almaları nedeniyle hayallerinden vazgeçerken bir kısmı da istediği bölüme puanı yetmediği için hayallerinin dışında farklı bir bölümü tercih eder. Ancak daha sonrasında bölümün kendileri için yanlış olduğunu fark ederler. Bu  gibi durumlarla karşılaşmamak için üniversite bölümleri seçerken acele etmeden karar vermek çok önemlidir.

 

Sayısal bölüm meslekleri çoğunlukla daha çocukluktan hayali kurulan mesleklerdir. Mühendis, diş hekimi, doktor, mimar gibi birçok sayısal bölüm meslekleri yüksek puan ve sıralama gerektirmektedir.

 

Tıp

 

Tıp Fakültesi’nde eğitim görmek zor olmakla birlikte disiplinli bir çalışma gerektirir. Öğrenciler, altı yıl süresince uygulamalı ve teorik eğitim görerek mezun olur. İlk üç yılda teorik daha sonraki üç yılda da ağırlıklı olarak klinik eğitim dersleri yer alır. Tıp mezunu olan öğrenciler Uzmanlık Sınavı’na girerek bir uzmanlık dalı seçer. Göz Hastalıkları, Genel Cerrahi, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, nöroloji ve Çocuk Sağlığı, gibi birimler bulunur.

 

Doktor olmak en iyi meslekler arasında kabul edilir. Gelecekte de bu durumun değişmesi pek mümkün gözükmemektedir.

 

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

 

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği son yıllarda en çok tercih edilen bölümler arasında bulunmaktadır. Elektrik ve Elektronik mühendisliği,  elektrik devresi yer alan her sistem, aksesuar, alet benzeri cihazlarla ilgili çalışır. Elektrik devresinin bulunduğu her cihaz için üretim, tasarım, geliştirme, bakım ve onarım yapabilir.

 

Bilgisayar Mühendisliği

 

Ülkemizde birçok üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümü yer almaktadır. Teknoloji çağında yaşamamızın gerekliliği olarak eleman ihtiyacı da buna bağlı olarak artmaktadır. Teknolojiyle yakından ilgilenen, yabancı dil bilen, analitik ve matematik düşünebilen herkes Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile çok iyi yerlerde çalışabilir.

 

Endüstri Mühendisliği

 

Endüstri Mühendisliği, dünyanın en eski mühendislik bölümlerinden biridir. En iyi sayısal bölüm meslekleri arasında yer alır.

 

Endüstri Mühendisi en yüksek verim için sistem, cihaz, ürün vb. birçok alanda geliştirme ve üretim yapar. Makine, enerji, işgücü ve paranın olduğu her alanda çalışabilir. Endüstri mühendisleri sadece bir alana bağlı kalmaz. Bu nedenle en karmaşık mühendislik bölümlerinden biri olarak tanımlanabilir. Mezun olanlar kısa zamanda iş bularak yüksek maaşla çalışır.  Ve çalıştığı kurumda en yetkili söz sahibi kişiler olurlar.

 

Makine Mühendisliği

 

Birçok mühendislik bölümleri gibi en iyi üniversite bölümleri ve meslekleri arasında yer alır. Fakat bu bölümü iyi bir üniversitede okumadığınızda iş bulabilme olasılığınız güç olacaktır. Veya iş bulsanız da maaşınız size yeterli gelmeyebilir.

 

Makine mühendisleri otomotiv, savunma, ulaşım, tekstil, havalandırma, gıda üretim gibi pek çok alanda çalışabilir. Ortalama bir notla mezun olabilen makine mühendisleri neredeyse her fabrikada iş bulma şansına sahiptir.. Yüksek bir puanla mezun olabilenler ise kariyerin yanı sıra dünyanın büyük şirketlerinde yönetici kadrosunda çalışabilir.

 

Eşit ağırlık bölümleri diğer alanlara göre daha kapsamlıdır. Birçok bölüm ve meslek, eşit ağırlık öğrencileri için avantajlar sağlar.

 

Hukuk

 

Hukuk, Türkiye’de ve dünyada en saygın ve itibarlı bölümler arasındadır. Adalet ve hukuka duyulan ihtiyaçla daha fazla artış göstermektedir. Hukuk Fakültesi mezunlarının iş bulamama imkânı neredeyse yoktur. Hukuk fakültesi mezunu öğrenciler savcı, avukat, hâkim, kaymakam, vali, icra müdürü, noter, idari müfettiş gibi birçok alanda iş bulabilir. Hukuk bürosu açarak da iş yapabilir.

 

Psikoloji

 

Psikoloji, iş olanağının fazla olması nedeniyle en iyi eşit ağırlık bölümleri arasında yer alıyor. İnsan hareketleri, duygu değişimleri, bilinç ve bilinçdışı yapılan hareketler gibi birçok konu Psikoloji alanına giriyor. Öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından Psikolog olarak mezun oluyor. Psikoloji bölümü okuyanlar özel hastaneler, devlet hastaneleri, iyileştirme merkezleri, kreşler, cezaevleri gibi birçok yerde iş bulabilir.

 

Ekonomi

 

Ekonomi bölümü en çok iş imkânı sağlayan eşit ağırlık bölümlerinden biridir. Dört yıllık lisans eğitimini tamamlayıp mezun olanlar Ekonomist adı verilir sayısız iş olanağına sahip olurlar. En büyük şirketlerden küçük firmalara kadar çok yerde iş olanağı vardır.

 

İşletme

 

İktisadi Ve İdariBirimler Fakültesi’nde yer alan İşletme, son yılların en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümlerindendir. İşletme mezunları çalışma yerleri açısından zengin bir çeşitliliğe sahiptir.

 

Sözel bölümler iş olanağı açısından diğer alanlara göre daha az imkâna sahiptir.

 

Türkçe Öğretmenliği

 

Türkçe Öğretmenliği, pek çok öğretmenlik dalına oranla atama konusunda daha şanslıdır. Bu nedenle öğrenciler için en iyi sözel meslekler arasında yer alır.

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

 

Yemek yapmaya ilgisi olan öğrenciler için en iyi sözel bölüm Gastronomi ve Mutfak Sanatları’dır. Mezunları yemek yapılan her yerde iş bulabilir ya da birebir yemek dersleri verebilir.

 

Türk Dili Ve Edebiyatı

 

Türk Dili Ve Edebiyatı sözelde en yüksek puanlı bölümler arasında yer alır. Bu bölümden mezun olanlar metin yazarlığı, okutman, yazar, editör veya lise-ortaokul sınıflarında öğretmenlik yapabilir.

 

Bu Makaleyi Okudunuz Mu?

 

Uğur Okulları Bursluluk Sınavı

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM