Eğitimde Pozitif Disiplinin Önemi

Eğitimde Pozitif Disiplinin Önemi

Eğitimde Pozitif Disiplinin Önemi

 

Pozitif disiplin kavramı saygı ve sevgiyi bir arada göstermeye işaret eder. Her işte olması gerektiği gibi eğitimde de bir disiplin çok önemlidir. Ancak söz konusu disiplin çocukların sevebileceği ve bir şeyler öğrenebileceği tarzda olmalıdır. Çocuklara doğru ve yanlış davranışları uygun bir dille öğretmek gerekir. Bunu da öğretebilmenin en iyi yolu pozitif disiplindir.

 

 

İyi Davranışı Ödüllendirin

 

Disiplin sayesinde çocuklar otokontrol, özgüven ve benlik kavramlarını öğrenmeye başlarlar. Çocuğunuz kendisinin dinlendiğinin ve saygı gördüğünün farkındadır. Ona bu tarz davranışlar sergileyip iyi davranışlarını ödüllendirirseniz yanlış davranışı ayırt etmeye başlayacaktır.

 

 

Çocuk Yetiştirirken Rastlanılan Sıkıntılar

 

Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken en sık rastladığı sorunlar oyuncak paylaşmamak, yatağa zamanında gitmemek, tek tip yemek yemek isteği(örneğin; patates kızartması) gibi sorunlardır. İyi bir ebeveyn olmak için bu davranışları ortadan kaldırmak çok da zor değildir. Çocuğunuza doğru bir rehberlik etmelisiniz ve onu kötü alışkanlıklardan korumalısınız. Bu yüzden ebeveynlerin kesin ve net kararları olmalıdır. Ayrıca tutarsız davranış gösteren ebeveynlerin çocukları da dengesizleşecektir.

 

 

Bu makaleyi okudunuz mu?

 

İkiz Çocukların Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

 

Kurallardan Vazgeçmeyin

 

Kural koymak çocuğunuzla aranıza bir duvar örmez, aksine kararlı davranışınız sayesinde çocuğunuz da rahat edecek siz de rahat edeceksiniz. İleride yaptıklarınız için çocuğunuz size minnettar kalacak. Çocuğunuza daha küçük yaştan itibaren kurallar koymayıp serbest bırakırsanız ileride büyük sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Çocuk kurallar bulunduğunu daima bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Çocuk ilk önce aileyi örnek alacağından iyi bir anne ve baba olmak çok önemlidir. Ebeveynler çocuklarının rol modelidir ve çocuklar ebeveynlerini taklit ederler.

Çocuğunuza koyduğunuz bir kural varsa çocuğunuz bunu değiştirmek için bahaneler üretse bile kararınızdan ve kuralınızdan asla vazgeçmeyin. Örneğin; çocuğunuz okula gitmemek için başı ağrıdığını söyleyebilir. Siz bu tarz davranışı anladıktan sonra uygun bir dille okulun önemini ona anlatmak zorundasınız.

Çocuğunuza bir konuda açıklama ve yorum yapacaksanız onun anlayabileceği bir dilden konuşun. Yani cümleleriniz kısa ve net olsun. Ayrıca çocuğunuzun sizden nefret etmemesi için ona daima tatlı bir ses tonu ile cevap verin vyea bir konuyu izah edin.

Kötü bir davranışı sergilediği an çocuğunuzun yanına yanaşarak disiplin vermekten çekinmeyin. Eğer çabuk olup olay anında müdahale etmezseniz geç kalabilirsiniz. Çocuğunuz o davranışı hatırlamadığını söyleyebilir. Bu yüzden olay anında sokakta bile olsanız çocuğunuzla konuşmaktan çekinmeyin ve elinizi çabuk tutun.

Disiplin ve kararlarınızda daime ciddi olun ve kararlı bir duruş sergileyin. Bu duruşunuzu gören çocuğunuz çekinecek ve reddetmek istemeyecektir. Ayrıca çocuğunuzdan bir şeyler isterken gerçekçi olun. Ondan yapabileceği bir şey isterseniz size olumlu cevap verme olasılığı daha da artacaktır.

 

 

İyi Yönleri Ödüllendirin

 

Çocuğunuzun davranışlarını daima gözlemleyin ve iyi yönlerini asla kaçırmayın. Çocuğunuz sizin dikkatinizi çekmek için bazı davranışlar mutlaka yapacaktır. İyi davranışlar sergilediklerinde hemen çocuğunuzu övün. Çocuğunuza bağırarak çığırarak sevginizi veya kızgınlığınızı belli etmeyin. Bu tarz davranışlar olumsuz etki edecektir. Daima kibar ve tatlı bir ses tonuyla konuşun.

 

 

Çocuğunuzu Cesaretlendirin

 

Çocuğunuzun bir şey yapmasını istiyorsanız onu yapabileceği şeklinde motive edin ve cesaret verin. Zaman geçtikçe siz söylemeden bazı görevlerini yapmaya başlayacaktır. Örneğin; oyuncak toplama alışkanlığını edinmesini istiyorsanız ona “yapabilirsin, sen harikasın” gibi sözcükler söyleyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz kendisine güvenecek ve özgüvenini geliştirecektir. Ancak kötü davranışlarda da aynı şekilde uyarılar gönderilmelidir. Bu sayede çocuğunuz iyi ve kötüyü ayırt etmeye başlayacak ve övgü almak için sizin istediğiniz davranışları yapmaya çalışacaktır. Çocuğuna davranış kazandırmak öyle hemen olmayacaktır. Ebeveyn olarak sabırlı olmanız çok önemlidir. Sabırlı ve kararlı olmanız çocuğunuzun yavaş yavaş bir şeyleri kazanmasını sağlayacaktır. Bir tohum ektiğinizde de hemen olgunlaşmaz. Belli bir süre geçmesi gerekir. Çocukların da bazı davranışları kazanabilmesi zaman ister. Sabırlı ebeveynler başarıyı mutlaka en kısa sürede yakalayacaktır.

 

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM