Aileler çocuklarıyla iletişimde çoğu zaman sıkıntı yaşayabilir ve çocuklarını istedikleri gibi eğitemiyebilirler. Bunun altında yatan birçok farklı neden vardır. Bu yüzden aile olarak onları anlayabilmek gerekir. Onları anlayabilmek için de sağlıklı iletişim kurmanın yollarını bilmek gerekir.
Kuşkusuz ailelerden çok kimse daha iyi tanıyamaz çocuklarını. Bu yüzden ailelerin etkili iletişim kurabilmek için onların yönlerinden faydalanmaları gerekir. Bazen çocuğunuza seslendiğiniz halde sizi duymamazlıktan gelir ve sizi zor duruma sokar. Böyle durumlarda ne yapacağı bilmeyen aileler için bu yazımız çok faydalı olacaktır. Çocuğunuzla tartışmak yerine yapabileceklerinizi görmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Çocuklarla Etkili İletişimin Yolları
Çocuğunuz size bir şeyler anlatırken ona “hıı, evet” gibi cevaplar vermemeniz gerekir. Bunlar çocuğunuzu dinlemediğinizi ve umursamadığınızı gösteriyor. Çocuğunuz da kesinlikle bu durumu hisseder ve umursanmadığını düşünür. Ne olursa olsun elinizdeki işi bırakıp çocuğunuzu dinlemeye odaklanmalısınız ve ona düzgün cevaplar vermeniz gerekmektedir. İşe giden annelere bu konuda büyük görevler düşüyor. Zaten evde uzun süre görülmeyen anne işten geldiğinde ilgi yağmuruna tutulacaktır ve annenin de aynı şekilde çocuğuna gerekli ilgiyi göstermesi gerekir. Çocuğunuza onu önemsediğinizi ve değer verdiğinizi belirten sözler söylemeniz çok yerinde bir davranış olacaktır.
Etkili iletişim yollarından ikincisi de konuşma tarzınızın nasıl olduğudur. Çocuğunuza üstten bakarak despot bir dille konuşmayınız. Özellikle öğüt verici dillerden çocuklar hiç hoşlanmaz. Bu yüzden dil biçiminizi sevecen ve destekleyici bir şekilde kullanmayı deneyin. Ne kadar sinir olursanız olun sakinleyin ve çocuğunuza değer verdiğinizi hissettiren bir dil kullanın. Çocuğunuza rehberlik edin ancak onu bir şeyleri yapmaya asla zorlamayın. Çocuklar da dahil hayatta hiç kimse zorla bir şeyleri yapmak istemez ve sonucunda bir fayda da görmez. Bu yüzden çocuğunuzun isteyerek bir şeyler yapmasına yardımcı olun.
Hiçbir iletişim göz teması kurmadan sağlıklı olmaz. Çocuğunuzun yanına doğru eğilerek gözlerine bakın ve ona söylemek istediklerinizi söyleyin. Bunun ne kadar etkili olacağını göreceksiniz. Göz teması kurmayan çocuklarda dikkat dağınıklığı bulunabilir ve bu duruma da acil müdahale etmeniz gerekecektir. Aslında her şeyin başı sevgi ve ilgiden gelmektedir. Çocuğunuzun sizin sevginize kesinlikle karşılık vereceğini unutmayın. Her çocuk farklı sevgi anlayışına sahiptir ama ortak yolu bulabileceğinizden eminim. Sadece sabırla ilgilenmeye devam edin.
Bu makaleyi okudunuz mu?
Çocuğunuzla konuşmak istediklerinizi dolandırmadan söylemeniz gerekir. Çünkü çocuklar karmaşık cümleleri anlamakta zorlanırlar. Bu yüzden de açık ve net cümleler kurmanız gerekecektir. Çok fazla örnekler vererek lafı uzatmanız çocuğunuzun ilgisini kaybetmenize neden olacaktır. Yani asıl konudan sapmadan, yagılayıcı cümleler kurmadan sevgi sözcükleriyle beraber kısa ve net bir şekilde onunla konuşmanız gerekecektir. Çocuklar uzun konuşmalardan hiç hoşlanmazlar.
Çocuğunuzda istemediğiniz bir davranış bulunuyorsa ve bu davranışı bırakmasını istiyorsanız o davranışın hemen sonrasında harekete geçmeniz gerekecektir. Davranışın hemen peşinden onunla etkili bir şekilde konuşmanız çok faydalı olacaktır. Konuyu ilgilendiren konuyu konuşmak için olay zamanına yakın bir zamanda konuşma yapmalısınız. Eğer bir planınız varsa bu planınızdan önce çocuğunuzla konuşmanız faydalı olacaktır. Yapacağınız planı çocuğunuzun bilmeye hakkı vardır. Plandan habersiz olan çocuklar sonrasında huzursuzluk çıkaracaktır. Olaylar bittikten sonra konuşmanın çocuğunuza hiçbir faydası olmayacağını bilmelisiniz.
Çocuğunuza onu sevdiğinizi belirten sözcükler kullanmayı unutmayınız. Çünkü onlar sizi anlar ve aynı şekilde cevap verirler. Çocuğunuza “canım” diye seslenmeniz olayları yumuşatacaktır. Bu tarz güzel kelimelerle çocuğunuzu yumuşatabilir ve istediklerinizi ona yaptırabilirsiniz. Aksi takdirde çocuğunuzla olan bağınızı koparabilirsiniz. Çocuklar azarlayıcı cümlelerde asla yumuşamadan inatlaşarak aynı hareketleri tekrar yapma çabasına girebilirler. Bu yüzden çocuğunuzla konuşurken çok dikkatli olmalısınız.