Akademik Çocuk Anaokulu
Özlem Esra Adakul, uzun yıllar çocuklarda görülmekte olan dikkat problemleri ve davranış bozukluklarıyla alakalı çalışmalar yaparken bu tarz problemlerin 2 ile 6 yaş arasında oluştuğunu görmüş ve bilgilerini muayenehane ortamından anaokuluna taşımıştır. 2000 yılında okullara danışmanlık hizmeti vererek bu yolculuğuna başlamıştır. Çocukları çok sevdiğini, tüm gününü çocuklarla geçirmek istediğini fark ettiğinde bu okulu açmıştır. Hayatının en mutlu dönemlerini yaşarken, çocuklarla geçirdiği her dakikada yeni şeyler öğrendiğini fark etmiştir. Psikolojinin, yaşamın değişen koşullarında değişen ve gelişen bir durum olduğuna bu gelişmelere ayak uydurmanın da bu alanda çalışarak mümkün olacağına inanmıştır.
Çocuklarla yeterli ve doğru iletişim kurmanın davranış bozukluklarını minimuma indirdiğine, dikkati yeterli bir seviyeye getirmeninse egzersizlerle mümkün olduğuna, yalnızca ne yapmanın gerektiğini öğretebilecek kişilere ihtiyaç olduğuna inanarak bu yolculuğa çıkmıştır. Çocuklara tedavi vermektense ailelerine ne yapabileceklerini öğretmenin daha doğru olacağına inanarak eğitim vermeyi amaçlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: Can Kardeş Anaokulu
IQ çok önemliymiş gibi gözüküyor olsa da; önemli olanın çocukta geliştirilebilecek mutlu bir psikoloji, problem çözebilme yeteneği, fikir zenginliği ve kristalize zekâdır. Zekâyı parlak ve uygun kullanma yeteneği eldedir ve geliştirilebilmektedir. Fikir zenginliği kazanmak ise anaokulundan başlar, bu nedenle günümüz çocukları ailelere çok değişik gelmektedir. Bunun nedeni çocukları geliştirmek için birçok şey yaparken ailelerin kendini ihmal etmesidir. Çocuklar her yeni gün bir şeyler öğrenirlerken aileleri aynı oranlarda kendini geliştiremezse sınır koyamayan, yetersiz aileler haline gelebilir ve çocuğu ile baş edemeyen, istediği gibi bir çocuk yetiştiremediğini düşündüğünden çareler aramaya başlayabilir.
Çalışma yaşamında başarılı olabilmek için nasıl profesyonel olmak gerekiyorsa çocuk yetiştirirken de başarılı olmak için profesyonel olmak gerekir. Profesyonellik kazanabilmek kendini yıpratmadan çocuk yetiştirebilmenin en önemlisi de çocukla keyif alabilerek yaşamanın en önemli şartıdır.
Güngör Erze’ye göre, çocukları yaşama hazırlarken, sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olmaları için sabırla ve anlayışla yaklaşmak, becerikli, sevecen, mutlu, paylaşan, yardımlaşan, araştırıcı, öğrenmeye meraklı, kendine güvenen ve tutarlı olmak çok önemlidir. Ancak bu çocuğun hatasını, yanlışını kabullenmek demek değildir. Muhakkak yanlışları söylenmeli, oluşabilecek sakıncalar sabırlı bir şekilde anlatılmaya çalışılmalı, tekrarlanmaması sağlamak için yardım edilmelidir. Israrla tekrarlanan durumlarda çeşitli formüller ve uyarılar uygulanmalıdır. Bu formüller beraberinde bir eğitim şeklini getirmelidir. Boyama, yazı yazma ve resim yapma gibi eğitimler bunlardan bazılarıdır. Eğitimciler kararlarında; kararlılıklarını uygulayabildiği sürece, kararlı bireyler oluşturabilmektedir. Çocukların zaman içerisinde başarılı olamayacakları bazı durumlar mutlaka olabilecektir.
Biz aileler olarak çocuklarımıza, yeteneklerinin yanında yetemediklerini de bilmenin bir erdem olduğunu öğretmeli, yetememe gibi durumlar karşısında öğrenmenin yaşı yoktur, her yaşta bir şeyler öğrenilebilir. Yeter ki öğrenebilmenin yollarını, öğrenmeyi istediğimiz bilgilere, en kısa ve en doğru yoldan nasıl ulaşacaklarını öğretmeyi bilelim. Öğrenmenin yerine, karşısındakini suçlamanın kolaylığına kaçmaması gerektiğini öğretmeliyiz. Başkalarını suçlayarak kendisini savunmanın yanlış bir davranış biçimi olduğunu ve bu tür davranışların bireyi yaşam boyu yetersiz, eksik bireyler olmaya mahkûm edebileceğini defalarca vurgulamamız gerekir. Çocuklar örneklere muhtaçtırlar ve bizler de çocuklarımıza, gerek eğitimci, gerekse veli olarak doğru ve güzel örnek olmaya çalışmalıyız.
Akademik Çocuk Anaokulu olarak, haklı olsalar bile; tartışmayı kazanarak, velilerini kaybetmek yerine, velileri kazanarak, tartışma ortamları yaratmamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda çocukların, öğretemiyor muyuz yoksa öğrenemiyorlar mı, düşüncesinden yola çıkıp, öğretebilmek amacıyla, yöntemlerini, çabalarını, gözden geçirerek, yeni arayışlar, yeni uygulamalar içinde olmanın bilincindedir. Değerli velilerinin de niye yardımcı olamıyorum düşüncesiyle hareket edebilmelerini arzulamaktadır. Sabırla, kararlılıkla, ne istediğini bilen, bilgili, mutlu, sevgi dolu, saygılı ve kendine güvenli çocuklarla yarınlarına umutla bakmaktadır.
Misyonu;
Atatürk İlkelerine ve İnkılâplarına bağlı, mutlu, sorumluluk sahibi, sosyal ilişkileri güçlü, canlılara karşı ve çevreye duyarlı, hoşgörülü, yapıcı yaratıcı ve kendine güvenen bireyler yetiştirebilmektir. Çocukların yaşayarak, yaparak, öğrenebilmesi için fırsatlar sunup kalıcı öğrenebilmeyi sağlamaktır.